1868
Het prille begin
Er was eens… een oude gemeenteschool, gebouwd in 1668, vlakbij de kerk en de herenhoeve van burgemeester Frans Coart. De ligging was echter niet ideaal: het lag niet in het geografisch centrum van Zepperen en de jongens uit de veraf gelegen gehuchten zoals Tereyken, Gippershoven en d’Eygen moesten ver lopen.
1929
Eén van de prachtigste, één der schoonste, één der gezondste in heel de provincie
In 1929 koos burgemeester d’Eygen voor een betere locatie: de Eynestraat, kort bij diens Herenhuis Bellafroid. Architect Arséne Debruyn en aannemer René Claes kregen de eer om dit project te realiseren. En die opdracht vervullen ze met verve.
“Het prachtigste, schoonste en gezondste gebouw in de hele provincie”, zo luidde de lovende reacties van de leerlingen en meesters van de gemeentelijke jongensschool van Zepperen. Zij namen In september 1929 hun intrek in het nieuw gebouw.
1933
Tijd voor uitbreiding
In 1933 telde de nieuwe school 154 jongens. Het gemeentebestuur besliste om de infrastructuur van de school uit te breiden met: het gemeentelijk secretariaat, het lijkenhuisje en de stalplaats van de gemeentelijke rouwkoets. Men benoemde meester Jozef Schoofs tot het nieuwe schoolhoofd, waarvoor men ook de nieuwe hoofdonderwijzerswoning bouwde.
1944-1945
In oorlogstijd
Tijdens de bevrijding in 1944-1945 waren er in de schoolgebouwen Amerikaanse troepen ingekwartierd.
Jaren 60
Het gemeentehuis van Zepperen
Na de Tweede Wereldoorlog fungeerde de directeurswoning als gemeentehuis vanwege de alsmaar sterker groeiende gemeentelijke administratie. Deze administratie bestond uit: een secretaris, een klerk, een veldwachter, een kantonnier en gemeentelijke werkmannen. In de jaren 1960 veranderde ook de inrichting van de gemeentelijke raadszaal. De toevoeging van een kopersculptuur van Raf Verjans was de oorzaak voor deze moderne verandering. Het hek met voortuin maakte plaats voor parkeerplaatsen op asfalt.
1977
Multifunctioneel ontmoetingscentrum
Na de samenvoeging van Zepperen bij Sint-Truiden in 1977 deed het gemeentehuis dienst als uitleenpost van de bibliotheek, stempelcontrole werklozen, kinderheil voor borelingen, vergaderlokaal.
2003-2011
KLJ-lokaal
Van 2003 tot 2011 mocht de KLJ zijn lokaal hier maken.
2011-2017
Stadsdepot
Daarna diende het oude gemeentehuis als depot van bureaumeubilair van de stad Sint-Truiden.
2017
De geboorte het nieuwe ontmoetingscentrum
Vanaf 2017 vonden renovaties van de school en de onderwijzerswoning plaats. Het stadsbestuur van Sint – Truiden gaf hier de opdracht voor om zo tot het Ontmoetingscentrum “De Veva” te komen, bedoeld voor lokale verenigingen. De modernisatie van deze historische gebouwen leverde een prachtige mix van nostalgie en toekomst op. Het architectenbureau a2o en aannemer Reynders uit Houthalen leidden deze renovaties.
Op 7 juli 2017 werd de eerste steen gelegd door burgemeester Veerle Heeren
2019
De Veva
Op 1 september 2019 vond de eerste “Open Deur” plaats in De Veva. De naam van het ontmoetingscentrum is afkomstig van de meisjesnaam Veva (roepnaam voor Genoveva, patrones van Zepperen).